Warsztaty i kursy

Miałam okazję uczestniczyć w wielu warsztatach i kursach, organizowanych przez różnych szefów kuchni w Krakowie. Między innymi to własnie te doświadczenia rozbudziły we mnie pasję do gotowania i sprawiły, że rozpoczęłam eksperymentować ze smakami i zapachami we własnej kuchni!

1. Warsztaty ze stylizacji i fotografii jedzenia, organizowane przez Kolektyw Umami . Dowiedziałam się wielu przydatnych rzeczy – jak używać lamp i blend do oświetlania jedzenia, jak układać składniki dania, żeby całość wyglądała na zdjęciu smacznie i apetycznie oraz jak samemu tworzyć tło i dobierać talerze do potraw. A wszystko to w miłej i przyjacielskiej atmosferze świetnych dziewczyn z Umami.

duże

12308585_504210376427323_4872184742775363373_n

2. Kurs sushi I stopnia w Kulinarnych Kreacjach Macieja Kopczyńskiego, czyli historia sushi, podstawowe informacje na temat składników i akcesoriów, nauka jedzenia pałeczkami, sposób przyrządzania ryżu i przygotowywanie podstawowych form sushi, jak nigiri, hosomaki, futomaki, czy uramaki. A później wielka degustacja zrobionych przez siebie rolek. Pycha!

sushiii

3. Warsztaty kuchni włoskiej w Kulinarnych Kreacjach Macieja Kopczyńskiego, czyli nauka przyrządzania ravioli z krewetkami w sosie pietruszkowym, filetowania ryb na przykładzie dorady i robienia pysznego musu z serka mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami włoskimi w karmelu. Smak Włoch w Krakowie!

942408_395067640607838_127465660_n

4. Warsztaty u Bartłomieja Płócienniaka, uczestnika programu Top Chef i właściciela restauracji Studio Twój Kucharz w Krakowie, obejmujące dania kuchni polskiej, tajskiej, francuskiej i innych rejonów świata. Nauczyłam się przyrządzać między innymi danie tajskie z woka, krewetki z selerem naciowym i białym winem z patelni, idealnie wysmażone steki z polędwicy wołowej, sałatkę z arbuza i fety, mus limonkowy czy piersi z kaczki na czerwonej kapuście z wiśniami.

922302_514731568574738_752154339_o

976865_514732821907946_1746477319_o

919192_514732058574689_1352139383_o

5. Warsztaty z Dominiką Wójciak, która prowadzi bloga Kulinarne Bezdroża i wygrała trzecią edycję programu MasterChef. Były to warsztaty dla dzieci z Akademii Przyszłości, na których uczyły się przygotowywać dla siebie zdrowe przekąski, jak batoniki wielozbożowe czy jaglankę.

cc

bb

6. Warsztaty z Piotrem Ślusarzem w 27 Porcji Slow Food na Woli Justowskiej w Krakowie pod tytułem ABC gotowania – czyli jak przyrządzać bulion drobiowy, siekać wołowinę na tatara, filetować rybę, robić sos z suszonych moreli do mięsa i kaszę gryczaną z orzechowym posmakiem, a także wiele innych kulinarnych trików.

11053464_716445755154793_4702776131940172424_o</a



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>